Levél Teaház – négylábú kínai teázó a belvárosban

Levél Teaház (fotó: szeretlekTEA)

Jobb, ha az elején leszögezem: nem tudok a Levél Teaházról elfogulatlanul írni.

Mindenesetre akartam… Meg akartam tervezni ezt a szöveget, szép objektív szempontok mentén akartam kikerekíteni a történetet. Informatív és távolságtartó akartam lenni, de sutba vele! Hogy miért? A végére kiderül, ahogy az is, mitől négylábú ez a teázó…!

Szóval a Levél Teaház. Régen a Dohány utcában volt egy aprócska helyiség. Aprócska asztal, aprócska lépcső, és az emeleten még két aprócska asztal. Aztán amikor már a plafonról is csüngtek az emberek, átköltözött a Nyugati tér mellé egy nagyobb helyre.

De, mint tudjuk, nem a méret a lényeg. Sőt, még csak nem is az autentikus kínai berendezés. Itt csakis a tea és Tamás a lényeg.

Tamás?? Az meg ki?? Jó, kezdjük Tamással. Ki is az a Tamás?

Tamás a tulajdonos jobbkeze. Tamást a főasztalnál találod. Tamás teával kínál, ha beléptél. Tamás mindent tud a teáról: tényleg mindent.

Még nem tudod, mi az a puer vagy az oolong, vagy hogy miért isszák a kínaiak ilyen röhejesen pici csészéből a teákat. Nem baj, Tamás elmondja, megmutatja.

Tamás az élelmiszerkémiától a gyártástechnológiákig, a teaszertartástól a teakóstolásig minden témában tud. Válaszolni. Sőt: visszakérdezni is.

Milyen szerencse, hogy ez egy teázó! Így aztán pár korty tea után már éber, nyitott, rohanásból kivetkőzött aggyal tudsz figyelni. Kérdezni. De leginkább: beszélgetni.

Levél Teaház: Tardy Tamás (fotó: szeretlekTEA)

Jó, talán sokat beszéltem Tamásról. Még elpirul. Jöjjön végre a tea.

A Levél Teaház mára sokak törzshelye, mert a kínai teázás egyre nagyobb teret hódít magának Budapesten – ahol eddig főleg az angol és orosz stílusú teázást műveltük: nagy kancsó víz, puff bele a tea, aztán hadd ázzon jó sokáig.

A Levélben azonban megismerkedhetünk az autentikus kínai teaszertartással, láthatunk kibomló tealeveleket és megtapasztalhatjuk, hogy a tea íze szinte minden rövidke felöntéssel változik. Mindeközben megitathatjuk a tea kedvencet is – egy agyagfigurát: nyulat, malacot vagy éppen vízi bivalyt, hogy természetüktől fogva szerencsét, boldogságot vagy éppen egészséget hozzanak nekünk.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, aki mindezt lehetővé teszi: a teaházat egy kínai üzletember, Liu úr alapította. A teákat természetesen egyenesen Kínából hozza. Nem vaktában vágott bele a teaház alapításba: Kínában is van már neki négy, és maga ellenőrzi a vásárolt teák minőségét.

Innen a négy láb: kettő Tamásé, kettő Liu úré – ezeken áll stabilan a Levél Teaház.

A Levél Teaházban szakértő segítséggel próbálhatjuk ki a prémium szálas, kínai teákat! (fotó: szeretlekTEA)

Meg kell tehát barátkozni azzal a gondolat párosítással, miszerint kínai – minőségi. Minőségi tea, minőségi időtöltés. Persze a teaházban tett egy-két látogatás után ez nem nehéz – a minőség természetessé válik, mint a belélegzett levegő.

Nekem a Levél Teaház volt a kapu az igazi teák igazi világába. Még egyszer régen, sok-sok évvel ezelőtt, a Dohány utcai kis helyen. Így aztán most már örökké hálás lehetek a Tamás – Liu úr párosításnak és Kriszta barátnőmnek, aki az asztalukhoz ültetett.

Mielőtt indulsz a Levélbe, még egy tanácsot is adok: foglalj asztalt, mielőtt mész! Tamás asztalához! (vagy ahova szeretnéd… de én szóltam! 😉 )

A Levél Teaházat itt találod: Budapest, Kresz Géza u. 14, 1132

-> Tetszett? Olvass még több budapesti teaházról!


❓ Te is tearajongó vagy? Add meg amail címed, hogy értesíthesselek az ínyencségekről! 🎁 Okés, jöhet! 🎁

Még ázik a teád. Addig olvasd el ezeket is:

2 hozzászólás

  1. Galács Adrienn szerint:

    Örülök, hogy nekem már volt alkalmam megismerkedni a Levél teaház különleges kis világával! Nem csak a finom teák és az elkészítési mód nyűgözött le, hanem a hely egyedisége is, a sok érdekes bútor, teakellékek, apró csodaszép kerámiák, érdekes teakiszerelések, nem beszélve a kedves fogadtatásról és a figyelmes kiszolgálásról. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne megismerkedni, akár elmerülni a teázás világában!

  2. Gál Krisztina szerint:

    Nagyon örülök, hogy Ági megírta ezt a cikket, és saját tapasztalatból szeretném megerősíteni a cikk minden szavát. Magam is a Levél teaházban (még a kicsi, régiben) kezdtem a kínai teákkal való komolyabb ismerkedést. Szerencsére nem csak a teákkal, hanem Tamással is megismerkedtem és azonnal éreztem, hogy jó helyen vagyok itt. A Levél Teaház az a hely, ahol mindenki otthon tudja érezni magát, mert Tamás mindenkivel pont annyit és olyan módon foglalkozik, segít, informál, tanít, ahogy azt a Vendég szeretné. Ha csak be szeretnél kuckózni egy meleg teára, vagy randira érkezel, akkor Tamás észrevétlenül, szinte láthatatlanul nyújtja minimális, de pont elegendő szolgálatait. De ha esetleg mindent, de mindent szeretnél tudni a teákról, akkor Tamás szerényen, de „elszabadul” és mindent, de mindent megoszt veled, amit Ő tud. Márpedig itt sok tudás van, így nagyon szórakoztató Tamással teázni. Mert itt teázni is jókat lehet ám. Tamással és Tamás nélkül is. Ajánlom magányosoknak és baráti társaságoknak, kezdőknek és haladóknak, racionális tudósagyaknak és spirituális lelkeknek, mindenkinek. Vagyis nem. Inkább ne menjetek oda, mert kell nekem a hely Tamás asztalánál. Kriszta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This