Filteres és szálas fekete tea elkészítése – másodperceken is múlhat a jó tea!

Fekete tea elkészítése
Fekete tea elkészítése (fotó: freepik)

A fekete tea íze testes, enyhén malátás, de típusától függően felfedezheted benne a méz, gyümölcsök, csokoládé vagy különféle fűszerek ízeit is. Elkészítése némi odafigyelést igényel: a kellemetlen, csersavas ízek könnyen előre tolakodnak, ha pár alapvető dologra nem figyelsz oda.

Filteres fekete tea elkészítése

1 – Figyelj a víz hőfokára

A filteres teáknál általában a dobozon jelzik az elkészítés módját. Ez legtöbbször 100 fokos, azaz erősen lobogó vizet jelent.

Ha nincs vízhőmérős forralókancsód, mindenképpen várd meg, míg a kancsó jelez. Az alig bugyborékoló víz még nem 100 fokos, inkább csak 85-90 fok körüljár. Ha túl alacsony hőmérsékletű vízzel forrázod le, jellegtelen ízű teát kapsz.

2 – A víz minősége is fontos

A túl magas ásványi anyag tartalom éppúgy jelentősen megváltoztathatja a teád ízét, mint a túl alacsony (pl. ha desztillált vízzel készíted).

Ezért használj alacsony keménységű csapvizet, vagy szűrőkancsóval csökkentsd a keménységét. Választhatsz helyette alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet is.

3 – Az áztatás időtartama a legfontosabb

A csomagoláson általában 2-5 percet szoktak javasolni. Próbáld ki mindkét végletet: az áztatási idő növelésével egyre karakteresebb, élénkítőbb (lásd: A fekete tea koffein tartalma), de egyben csersavasabb, keserűbb italt kapsz.

A csersavasságot citrom vagy tej hozzáadásával tudod lágyítani!

Szálas fekete tea elkészítése

1 – Válassz alacsony ásványi anyag tartalmú vizet

2 – Válaszd meg jól a tea mennyiségét!

Két módon járhatsz el a szálas teáddal: nyugati vagy keleti módon főzöd meg. Ezek eltérő tea mennyiségeket igényelnek.

Ha angol (nyugati) módon teázol…

…azaz sok vízbe kevés teafüvet teszel és sokáig áztatod. Előnye, hogy gyorsan, praktikusan elő tudsz állítani nagy mennyiségű teát.

Ilyen esetben 100 ml-enként kb. 1 gr teafüvet mérj ki. Egy literes kannához tehát kb. 10 gr teafű kell.

Hogy ez mennyi teáskanállal számolva? A szálas teáknak igen eltérő lehet az alakja. Általánosságban azt szokták mondani, hogy egy púpozott teáskanál teafüvet érdemes tenni bögrénként (2,5 decinként), plusz egy teáskanállal a kannának – ha kannában főzöl nagyobb mennyiséget.

Ha hosszú szálakra sodort jó minőségű teád van, és nem tudod kanállal mérni, akkor nem marad más hátra, mint kísérletezni.

Ha keleti módra (gongfu stílusban) teázol

Azaz kevés vízbe sok teafüvet teszel, és rövid ideig áztatod – és ezt számtalanszor ismétled. Ilyenkor a rövid felöntések során fokozatosan bontakozik ki a tea íze. Egyben rituálisabb, merengésre, kikapcsolódásra is alkalmasabb módja a teafőzésnek.

Ha keleti módra teázol, egy 100-150 ml-es edénykébe 4-5 gramm fekete teát kell kimérned. Ne spórolj a teával – kevesebb teát hosszabb ideig áztatva nem ugyanazt az ízélményt kapod! Ráadásul ez a mennyiség 3-4-szer, egyes teáknál akár 9-10-szer is felönthető, azaz kis adagokban éppen akkora mennyiség is készíthető belőle, mint az angol módinál.

Ezek a típusú teázás legjobban a gongfu tea ceremóniához méretezett speciális edényekkel valósíthatóak meg. Esetleg egy kis méretű, infúzoros bögrével is ki lehet próbálni.

3 – Kísérletezz a víz hőmérséklettel!

Ha ízesített szálas teád van, valószínűleg a tea íze csak háttérként szolgál, s nem hangsúlyos az aromák mellett. Ilyenkor érdemes betartani a csomagoláson feltüntetett víz hőmérsékletet (ha van). Fekete teáknál ez általában 90-100 fok – ez az a hőmérséklet, amikor már enyhén-hevesen bugyborékolva forr a víz.

Ha aromamentes, minőségi szálas teát vettél, akkor feltárul előtted a világ! 🙂 A Keemun (Qimen) nevű híres kínai teát annyira szeretik a britek is, hogy ez a tea adja a híres English Breakfast tea alapját. Míg filteresen a 90-100 fokos vízzel történő áztatás rendben van, a jó minőségű, szálas Keemun-t 75-85 fokos vízzel érdemes áztatni.

Azonban ez is ízlés kérdése: van, aki a szálas Keemunhoz is 90-95 fokos vizet ajánl. Na de akkor hogyan tudod eldönteni? Kóstolj, kóstolj, kóstolj! Ha úgy érzed, csodaszép rézvörös italt kaptál, édeskés, malátás, kakaós, akár füstös ízekkel, kesernyésség nélkül, akkor megérkeztél!

4 – Próbálj ki többféle áztatási időt

Ha angol módra teázol, 3-5 perces áztatási idő a javasolt. Minél tovább áztatod a leveleket, annál csersavasabb ízeket kapsz. Érdemes kipróbálni a két szélsőséget, hogy képet kapj róla, mi ízlik neked igazán. A csersavasságot citrom vagy tej hozzáadásával le tudod kerekíteni.

Ha keleti módra teázol, akkor az első felöntés akár csak 10-25 másodperc. Aki karakteresebb teákat kedveli, kipróbálhatja az 1 percet is. Minden felöntéssel lehet picit hosszabb áztatási időket hagyni. Próbálj ki többféle áztatási időt, hogy megtaláld az ízlésedhez és teádhoz passzolót!

-> Érdekel a fekete tea? Olvass tovább a fekete teás cikkek között!


❓ Te is tearajongó vagy? Add meg a mail címed itt, hogy mindig értesíthesselek a teás ínyencségekről! 🎁 Okés, jöhet! 🎁

Még ázik a teád. Addig olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This