Egy palack relax – ittam a vadiúj, hűsítő és natúr nyugalomból

Calm Tea: 5 relax palack egy dobozban. (fotó: SzeretlekTea)

Ha felrázod, habzik, de nem sör. Nem pezseg, nem édesített, nincs benne alkohol. Kiélesíti az érzékeidet…. és megnyugtat közben. Hogy éberen, de békével tehesd a dolgod. Mi ez? Elmesélem az elejétől.

A perzselő napsütésben vágtam át magam a belvároson, és most Olivérrel szemben ülök egy közösségi iroda konyhájában. Az ablak tárva nyitva, a levegő alig mozdul. Olivér kezében ez a rejtélyes innivaló, amit a Ye Tealeaves márka új tagjaként alkottak meg. De ez most valami egészen egyedülálló lett.

Felrázza a hűvös párától gyöngyöző kis palackot és kitölti nekem. Jé, pont úgy fest, mint a sör… Sárgás színű és gyönyörű, fehér habréteg ül a tetején. Csak hogy én sosem iszom alkoholt. Ez itt egy különleges tea: prémium minőségű tealevelekből főzve, adalékanyag- és édesítésmentesen.

Ahogy a számhoz emelem, várom, hogy pezsegjen. De csak finoman rásimul a nyelvemre, elöntve azt virágos, édeskés ízekkel. Ízlik? – kérdi Olivér, én bólogatok és csak nevetünk.

Kínában a tea olyan, mint nálunk a bor: igen jó termőterületeken, szakértők keze alatt különleges és komplex ízvilágok születnek. A kínai teás eszközök használata, és a tea készítési tudás (amit gongfu teázásnak is hívnak) nem bonyolult – itthon mégis csak néhány teaházban lehet ezeket elsajátítani. Az a tudás pedig csak az elmúlt években kezdett el igazán itthon terjedni, hogy ezek a szálas teák hidegen is elkészíthetőek (ez az ún. cold brew).

Olivérék ezt a keleti, prémium minőséget és natúr teaélményt csomagolták nekünk palackokba, és teszik azonnal behűthetővé – a magas minőségű teák minden előnyével együtt. Éberség, nyugalom és antioxidánsok egy palackban. A Calm Teáról kérdeztem Olivért – egy Calm Tea fölött 🙂

Calm Tea (fotó: SzeretlekTEA)

SzeretlekTEA: Eddig csak szálas teáitok voltak Ye Tealeaves név alatt. Miért éreztétek úgy, hogy itt az idő egy teás üdítőitalt is bevenni a repertoárotokba?

Olivér: Valójában már évek óta, majdnem az indulásunktól kezdve gondolkodtunk azon, hogy legyen valamilyen teás üdítőnk.

A szálas tea fogyasztása Magyarországon, és általában Európában egy őszi, téli szokás – a hideg hónapokban az embereknek jobban esik egy forró tea, mint nyáron. A forró ital fogyasztása a többségnek a melegben elég kontra-produktívnak tűnik. Szerencsére a legtöbb szálas tea cold-brew formában, azaz hidegáztatással is csodás ízvilágot mutat, ami sokszor még érdekesebb, mint a szokásos forró áztatás. A keserű ízek kevésbé jelennek meg, az ízjegyek általában mélyebbek, mindenki számára könnyen élvezhetőek. Kár lenne ezeket a jó teákat tehát csak forrón iszogatni!

A legtöbb ember nyáron jeges teát iszik, abból azonban kevésbé találni minőségi alternatívát a boltok polcain. Így jött az ötlet, hogy megpróbáljuk kiépíteni a prémium szálas teán alapuló jegestea-szegmens alapjait Magyarországon.

Ezek voltak azok a tényezők, amik miatt már évek óta kísérleteztünk ezzel az üdítős vonallal, de mostanra tudtak úgy összeállni a dolgok, hogy a Calm Tea létre tudjon jönni.

Sárga és habzik, de nem sör! 🙂 (fotó: SzeretlekTea)

SzeretlekTEA: Hogyan alakítottátok ki a Calm Tea ízvilágát?

Olivér: A Calm Tea-nél azt tartottuk szem előtt, hogy egy kellemes, frissítő nyári italt hozzunk létre, amit a kevésbé tudatos teafogyasztók és a gongfu-teás közösség egyaránt értékelhet, és mi sem érzünk szakmai kompromisszumot az új termékben.

Az első gyártást majdnem egy teljes évnyi előkészítés, termékfejlesztés, kísérletezés előzte meg. Olyan faktorokat kellett mérlegelnünk, mint az ízek megfelelő egyensúlya, azok hosszú távú megőrzése, a szavatossági idő lehető leghosszabbra nyújtása, a gyártási folyamat könnyű reprodukálása.

Úgy gondolom, hogy a termékben pontosan azt értük el, amit célként kitűztünk. Lágy, könnyen iható és szerethető, egyértelműen magas minőségű tea ízvilág, mindenféle meghasonulás nélkül.

SzeretlekTEA: Hogyan lehet ma egy cukor- és édesítőszermentes italt szerethetővé tenni?

Olivér: Úgy gondolom, hogy a piacot beterítő, rengeteg mesterségesen édesített és egészségtelen ital mellett egyre inkább megférnek az egészségtudatos, ízében és jellegében is természetes üdítők. A Calm Tea-t kifejezetten ide pozícionáljuk, és azt látjuk, hogy az emberek is értékelik az ilyen italokat.

Azok, akik eddig kevésbé találták meg magukat mondjuk egy kólában, most egy szuper alternatívát látnak a Calm Tea-ben, ami az egészséges jellegen túl még a fókuszált lazításban is segíteni tud.

Calm Tea – egy selymes, natúr tea. Békesség, nyugalom. (fotó: SzeretlekTea)

SzeretlekTEA: Milyen tealeveleket használtok a tea elkészítéséhez? Miben különbözik ez bármelyik ma kapható teás üdítőtől?

Olivér: Egy szálas teát és egy virágteát használtunk az első iterációnál:

  • OO-LORD! fantázianéven saját forgalmazású, Fujian-tartományból származó Tieguanyin („Kegyelem Istennője”) oolong (más néven: wulong) tea adja a Calm Tea gerincét. A tea kellemesen virágos, enyhén gyümölcsös ízvilágú, számomra a jázminra, jácintra, barackra és mangóra emlékeztet. Lágy és hosszú lecsengésű, nőies, kifejezetten nyári hangulatú tea.
  • GUIHUA néven is tartott, szárított osmanthus virágzatunkat adtuk az oolong (wulong) teához az áztatási folyamat vége táján. A barackbefőttes, kirobbanóan „sárga” ízvilágú osmanthus csodásan egészíti ki a Tieguanyin-t, felerősíti az amúgy is friss, virágos jegyeket.

A produktum egy lágy, enyhén virágos, könnyen kortyolható cold-brew tea lett, amit a nap bármely szakában jó szívvel szürcsölhetünk.

(Megjegyzés: a fókusz hatásért az oolong teában található koffein, míg a nyugalomért, lazításért a teanin felel. A Calm Tea palackonként 8 mg teanint és kb egyharmad espresso-nak megfelelő koffeint tartalmaz, 26,5mg-ot.)

Ági (SzeretlekTEA) és Olivér (Ye Tealeaves).

SzeretlekTEA: Kiknek szól a Calm Tea?

Olivér: A terméket azoknak készítettük, akik úgy gondolják, hogy egy üdítő nem a cukorsokknál kezdődik. Azoknak, akik akkor is szeretnének természetességet a mindennapjaikba, amikor esetleg nincs idejük ceremoniális teázásra. Azoknak, akik az energiaitalok pörgése helyett inkább vágynak a nyugodt koncentráció érzésére. Azoknak, akik egy buliban nem feltétlenül akarnak alkoholt fogyasztani minden áron, de keresnek egy kellemes kulináris alternatívát.

És természetesen a teás közösség mindannyi tagjának, aki úgy gondolja, hogy a valódi tea élményt ki lehet, és ki kell terjeszteni a jeges teák területére is. 😊

SzeretlekTEA: Hol juthatunk hozzá a Calm Tea-hez?

Olivér: Jelenleg leginkább kávézókban, bárokban, pékségekben és bisztrókban jöhet szembe Veletek a Calm Tea.

Nem titkolt célunk, hogy a palettát folyamatosan bővítsük hasonlóan szuper partnerekkel, és minél szélesebb körben, hamarosan kereskedelmi láncokban is elérhetővé tegyük Nektek a Calm Tea-t. 😊


Megjegyzés: a cikk NEM fizetett reklám. A SzeretlekTEA oldal teljes egésze hobbiból készül, saját érdeklődésem mentén 🙂 Ági

❓ Te is tearajongó vagy? Add meg a mail címed itt, hogy mindig értesíthesselek a teás ínyencségekről! 🎁 Okés, jöhet! 🎁

Még ázik a teád. Addig olvasd el ezeket is:

4 hozzászólás

  1. Hortobági Ági szerint:

    Köszönöm, hogy írtál róla, rendeltem a teaházunkba Aszófőre. Megízleljük.
    Hoftobágyi Ági

  2. Waldschlössl szerint:

    Nagyon jó cikk és szuper alternatíva! Már alig várom, hogy kipróbálhassuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This