Rosecha – mi ez az édeskés illat Japánból?

japán organikus fermentált tea, rosecha
Rosecha – japán fermentált tea a teacserje leveleiből. A rózsa csak illusztráció 🙂 (fotó: SzeretlekTEA)

Életemben először éreztem egy ízesítetlen teát mazsola illatúnak.

Sokszor hallottam olyan íz és illat megnevezéseket natúr, szálas teákkal kapcsolatban, amiket ha akartam, se tudtam érezni. Ezek között gyanúsan sokan voltak a különféle gyümölcsök, úgyhogy kényelmesen elkönyveltem, hogy én ilyen gyümölcsös aromákat sosem fogok érezni.

Aztán 2021 tavaszán kaptam egy organikus, fermentált japán tea mintát a Teavolution-től. Rosecha – sosem hallottam még ezt a nevet, pedig megfordultam már pár teaházban és átnyálaztam pár teás könyvet. Felfedező típus vagyok, azon belül viszont azért a szolidan felfedező… úgyhogy a teát az átlátszó tasakon keresztül nézegetve úgy döntöttem, ez bizonyosan harap, majd eltettem bátrabb napokra.

beenhere

Rosecha

A sötét teák kategóriájába sorolható, fermentált tea. Japánban készül, és a nevével ellentétben nincs köze a rózsához: a teacserje leveleiből készül ez is, épp úgy mint a fehér, fekete vagy zöld teák.

Japán neve yamabuki nadeshiko (山吹撫子), amelyet két virág után kapott lágy, virágos aromái miatt. (Kerria japonica és Dianthus superbus)

2021 őszén felvirradt egy reggel, amikor csípőre tett kézzel, morogva álltam a nappali közepén – épp azon voltam erősen, hogy kirángassam magamat a daccal vegyes önsajnálatból. A még éjjeli-hűvös levegő azonban megkívánta, hogy egy tea társaságában folytassam tovább e nemes transzformációt a nyugalom és béke állapotába.

Kell valami, ami üt – gondoltam. Rárontottam a teás készletemre, és megtaláltam a rosecha-t – ezt a vélhetően harapós jószágot. Immár habozás nélkül téptem fel a zacskóját, és jó szokás szerint először megszagoltam a száraz leveleket.

Fülig érő szájjal robbantam át a másik végletbe: mazsola illat!!! Életemben először mazsola illatúnak érzek egy natúr teát! Előszedtem a tea leírását is – Dóri és Balázs (Teavolution) szerint ez egy édes, desszertes aromájú tea… 95 fok, 40 másodperc, kitöltöm és lám, tényleg nem harap!

Igaz, Dóriék leírása szerint epres illata van, nem pedig mazsolás… Az ízekről további infókat találtok a rosecha leírásában 🙂

Robert Frost: Porhó

A porhavat

A bodzafán

Varjúcsapat

Lerázta rám.

S megváltozott

Hangulatom,

Jól áldozott

Bánat-napom.

Jánosy István fordítása.

Robert Frost: Dust of Snow

The way a crow

Shook down on me

The dust of snow

From a hemlock tree

Has given my heart

A change of mood

And saved some part

Of a day I had rued.

❓ Te is tearajongó vagy? Add meg amail címed, hogy értesíthesselek az ínyencségekről! 🎁 Okés, jöhet! 🎁

Még ázik a teád. Addig olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This