Teavolution teaszoba – lassulj, ízlelj, gyorsulj!

Teavolution teázó és tea bolt (A képen Nagy Balázs, tulajdonos. Fotó: szeretlekTEA)
Teavolution teázó és tea bolt: a képen Nagy Balázs, tulajdonos. (Fotó: szeretlekTEA)

A Teavolution egy tágas, autentikus keleti teaszoba, stílusosan: a Keletitől egy kis sétára :), a városliget közelében. (Pontos cím és térkép a cikk végén!)

A teázó tulajdonosai, Dóri és Balázs a fejükbe vették, hogy megismertetik szenvedélyüket a világgal: a kézzel szedett, magas minőségben feldolgozott tealevelek, az igazi, ízesítés nélküli tea élvezetének örömét.

Ebben a teázóban nincs kávé. Nincs gyümölcstea. Sőt! Nincs kamilla tea sem. Nincs cukor, nincs citrom. Tényleg! Pfff… ezek a mai fiatalok! Miért hagyták ott a jól fizető állásaikat, s fektették be mindenüket egy teaszobába? Mi történik itt?!

Elmesélem. Az aroma-dúsított raffaellós fekete tea vagy mangós-citromfüves zöld tea helyett itt megkóstolhatod a puszta tealevelek saját ízeit. Dóri és Balázs segít megismerni a zöld és matcha tea sajátos, umami ízvilágát, a puer teák földességét, a fekete teák természetesen mézes, mogyorós ízjegyeit. De az is lehet, hogy az oolong teák tejessége, vajassága, gyümölcsössége, vagy éppen fűszeressége fog rabul ejteni.

…és ehhez nem kell más, csak ezek a magas minőségű kínai, japán és tajvani tea levelek, amiket egyenesen a termelőktől szereznek be.

Néhány teás eszköz (fotó: szeretlekTEA)

Igen, Dóri és Balázs időnként repülőre ülnek, mennek és csak mennek, mennek, mendegélnek. Kóstolnak, ízlelnek, és ha igen jó a tea, hozzák. Aztán itthon nem csak ezeket a teákat kóstolhatjuk meg náluk, de a keleten tett tea beszerző utazásaik élményeit is megosztják velünk.

Hogyan? Szerveznek rendszeresen teakóstolókat, tea tanfolyamokat, workshopokat és mesélnek. De a szervezett kereteken kívül sem lehet hozzájuk úgy betérni teázni, hogy ne egy jó teás beszélgetéssel, ébredező vagy fellángoló tea-kíváncsisággal és egy izgalmas ízlelő élménnyel távozzon az ember.

A tea világ semmivel sem egyszerűbb, mint a boroké… és az igazán jó tea nincs filterekbe zárva. El kell ide jönni, és felfedezni és átlépni az ajtót a ruhásszekrény hátulján!

“Mellesleg” számos polcon autentikus teás eszközök garmadája látható és meg is vásárolhatóak. A teaszoba berendezése maga nagyon letisztult, minimalista – így aztán a kannák, csészék, füstölők gyűjteménye csak úgy vonzza a szemet.

Az előtérben kivételesen egy japán úriember készíti a zöld teákat, miközben én leghátul a könyvekbe próbálok belelesni (fotó: Nagy Balázs, Teavolution)

Némely polcok meg tele vannak egy halom érdekes teás könyvvel. Sajnos arról nem tudok nyilatkozni, hogy lehet-e egy kis asztalkánál nyugodtan, elvonultam teázgatni és a könyveket olvasgatni, mert arra még nem tudtam sort keríteni. Valahogy mindig leragadtam az ízlelés és beszélgetés kettősénél, pedig én tipikusan az egyedül békésen teázgató és olvasó ember vagyok.

Persze ha pörögni szeretnél, akkor sincs gond. Beugrasz és kapsz egy adag eszméletlen jó matchát, attól aztán majd magadhoz térsz! Itt ki lehet próbálni azt a jelenséget is, amit nemes egyszerűséggel csak “tea-ittasságnak” neveznek.

Nem kell mást tenned tehát, mint elmenni a Teavolution-be, s elmesélni Dórinak és Balázsnak, milyen ízekre vágysz, hogy lassulni esetleg gyorsulni szeretnél – vagy ebben a sorrendben.

„Ott vótam, én is láttam. Ha nem láttam vóna, nem tudtam vóna elmesélni.”

További infók a teázó honlapján – Teavolution Tea Room & Shop – és facebook oldalán.


Szeretnéd megkapni a teás infókat, híreket és érdekességeket a postaládádba? Igen, szeretném!

Olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesítselek az újdonságokról?