Tea cserje vásárlása és gondozása otthon

Teacserje és virága (fotó: Varga Marianna)
Teacserje és virága (fotó: Varga Marianna)

Unod már a jól megszokott szobanövényeket? Ültetnél valami igazán különlegeset, ami a lakásod dísze lehetne? A teacserje egy csodálatos lehetőség, hogy egy gyönyörű virágú, illatos, és szokatlan örökzöld növény díszítse az otthonodat vagy esetleg a kertedet.

Az örökzöld teacserje (Camellia sinensis) leginkább arról ismert, hogy leveleiből készülnek az igazi teák: a fekete tea, zöld tea, a fehér tea, a matcha, az oolong (ejtsd: ulong) és a puerh tea. A szálas teák készítésénél a teacserje legfiatalabb felső leveleit szüretelik le, ebből készül különböző eljárásokkal a sokféle tea.

A teacserje a Camellia nemzetségbe tartozik, rokona a jól ismert és népszerű dísznövénynek, a kaméliának (Camellia japonica). A kamélia (is) különc: szépséges virágait egészen szokatlan időpontban, a tél végén hozza.

Varga Marianna teaszakértőt és kertészmérnököt kérdeztem arról, hogy mit kell tudnunk a tea cserjéről, ha otthon is szeretnénk tartani – nem a teás szekrénykében, hanem az ablakban vagy éppen a kertben.

Teacserje gondozása beltéren

Marianna természetesen a lakásában is tart teacserjét. Hogy ez miért jó? Mert a lakásban nagyon jól érzi magát, és októbertől februárig folyamatosan virágzik!

Mire kell odafigyelni beltéri teacserje esetén?

 • A cserje egyedül a huzatra érzékeny, könnyen megfázik.
 • Rendszeres locsolást igényel, de nem szabad hagyni, hogy álljon a pangó vízben.
 • Szeptemberben kaphat egy kis tápoldatot: heti egyszer, majd októberben- novemberben havi egyszer. De decembertől tavaszig ne adj neki, csak locsold. A rhododendron, kamélia, azália tápoldaltok a megfelelőek, ilyet találsz például Garri és Substral márkájút is.

Ha jó helye van, meghálálja a gondoskodást csodálatos illatú virágaival. Télen kevés szobanövény virágzik, ezért is különleges. Gyönyörű dísze lehet bármely lakásnak!

Ráadásként a saját teacserjénkből teát is készíthetünk!

Teakészítés a tea cserje leveleiből és virágából

A teakészítéshez felhasználhatjuk a (legalább 3 éves) cserjénk leveleit, vagy a virágait!

Teakészítés a teacserje leveleiből:

 1. A leszedett felső, fiatal tealeveleket napon kell fonnyasztani 15-30 percig
 2. Majd egy felhevített wok serpenyőben forgatni, sütni 4-6 percig (zsiradék nélkül)
 3. Majd kis golyókat gyúrni belőle, hogy a nedvesség távozzon.
 4. Ezután a golyókat szétszedve, konyharuhára kiterítve, további egy napig szárítsuk szobahőmérsékleten.

Így másnap már fogyaszthatjuk is saját teánkat. A tea feldolgozása nagy gyakorlatot és pontosságot igényel, úgyhogy ez inkább egy kísérletezgetés, játék a növénnyel.

Ennél azonban van egy egyszerűbb módja is, hogy ízletes teát főzzünk saját tea cserjénkből! A tea cserjének gyönyörű, fehér virága van, sárga középpel, amit érdemes olykor leszedni és teát készíteni belőle. Illatos, nyugtató, édeskés aromájú teája van a virágoknak.

A kísérletező kedvűeknek a “teavirág tea” receptjét is elárulta Marianna:

 1. Tegyél öt darab virágot egy bögrébe.
 2. Forrázd le 90 fokos vízzel.
 3. Maximum 3 percig áztasd!
Tea a teacserje virágából: illatos, édes, nyugtató (fotó: Varga Marianna)
Tea a teacserje virágából: illatos, édes, nyugtató (fotó: Varga Marianna)

Teacserje gondozása a kertben

Mire figyelj, ha kültéren tartod a teacserjéd?

 • A teacserjének nagyon nagy a vízigénye, így aztán a kertben is locsolni kell.
 • Az enyhén savanyú, jó vízelvezetésű, laza talajt, és a fagyvédett helyet szereti.
 • Napos- félárnyékos kertekbe való.
 • A fagytűrő variánsok általában -10 fokig fagytűrőek, ez alatt érdemes takarni őket télire. Ha mégis elfagynak, újra kihajtanak a jobb idő beálltával.

A teacserjék két legismertebb variánsa az assamica és a sinensis, ezek adják a szálas tea termelés nagy részét. Ezek az európai éghajlatot nem kedvelik, azonban egy holland úriember, Johan Jansen, nemesített egy új teacserje variánst, amely a mi éghajlatunkon is képes életben maradni: egészen -15 fokig fagytűrő.

Varga Marianna ennek a holland variánsnak a hazai nagykövete, kizárólagos forgalmazója. Termelési mennyiségben először 2018-ban ültette, hogy 2019 tavaszán megkezdődhessen az első magyar teaszüret.

A klasszikus teacserje variánsokkal tehát nem érdemes kültéren próbálkozni, azok nem fogják tolerálni a magyarországi éghajlatot.

Teacserje rendelés

A következő helyeken tudsz teacserjét vásárolni:

 • A holland fagytűrő variánst Varga Mariannától tudod megvenni, a vásárlási lehetőségekért figyeld a Teaprogramok – Kamélia kert facebook eseményeit, vagy Marianna honlapját. (3900 ft / db).
 • Teacserje a Sieberz-től is rendelhető, 5900 forintos áron (+postaköltség). Azonban érdeklődésemre elárulták, hogy nem tudják, melyik variánst árulják.
 • A Trópusikerttől 6500 forintos és 8500 forintos áron (+postaköltség) egy török, magashegyi, fagytűrő (-10 fokig) variánst kaphatunk.
 • A grúz, családi tea vállalkozás, a Renegade Tea saját teacserje variánsát árulja, az abból készített jó minőségű, szálas grúz teák mintáival együtt itt.

Szeretnéd megkapni a teás infókat, híreket és érdekességeket a postaládádba? Igen, szeretném!

Olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesítselek az újdonságokról?