5 teás könyv, amit érdemes elolvasnod (+1 online tea lap)

Tea könyvek
Tea könyvek (fotó: szeretlekTEA)

Teás könyvajánlóm legrégebbi kiadású könyve 1906-os, míg a legfrissebbek 2019-esek. Olvashatsz a tea történetéről, filozófiájáról, termőhelyeiről, elkészítései módjairól, de teakverékekről (tea blending), tea fajtákról, gyógyteákról, teás receptekről is!

1 – Szuna Noémi: Tea – Csészével a világ körül

A tartalomról: Azért vettem ide legelsőnek ezt a könyvet, mert ez egy friss, ropogós, 2019-es és ráadásul magyar könyv.

Érinti az alapfogalmakat, mint például a tea története, a tea feldolgozása, fajtái, a teatermesztő vidékek és teáik. Különlegessége azonban a “Teaélet itthon” fejezet, amely a múltbéli és jelenlegi magyar teavilágba is belátást enged. A legjobb teázók és arcaik mesélnek a teáról, teázásról, teaházaik történetéről. Nagy élvezettel olvastam az általam is ismert és szeretett Levél Teaház, Zhao Zhou és Teavolution kulisszatitkait.

A könyvet gyönyörű fotók, teás ital- (“Teakoktélok” fejezet) és életreceptek (“Teakísérők”) teszik még színesebbé és élvezetesebbé.

“Ugyanakkor a rendszerváltást követően, majd az EU-csatlakozás után itthon is kialakult az a még mindig nagyon szűk rétegpiac, amely tudatosan keresi a minőséget a teafogyasztásban is.”

A szerzőről: Noémi újságíró és rendezvényszervező, saját bevallása szerint 3 éve hivatásos tearajongó. Ő a kitalálója és szervezője A Tea Napjának Budapesten, amely 2018-ban már kétszer került megrendezésre az Akvárium Klubban. Célja, hogy megismertesse a hazai közönséggel a csúcsminőségű teák világát.

A könyvről: 2019, Centrál Kiadói Csoport Kft., 206 oldal, keménytáblás

2 – Okakura Kakuzo: Teakönyv

Okakura Kakuzo: Teakönyv (fotó: szeretlekTEA)

A szerzőről: Okakura Kakuzo japán műkritikus (1863-1913), aki nagy hatással volt a japán művészeti világra. Japánon kívül leginkább teás könyvéről ismerik: 1906-ban írta angol nyelven, hogy minél több emberhez el tudjon jutni vele.

A tartalomról: A “teaizmusról”, a tea ősi történetéről, a zen buddhizmus és a tea szertartás kapcsolatáról, a teaház esztétikájáról, a teamesterek életéről és szerepéről ír. Ez a könyv az elmélyülés, kikapcsolódás, merengés könyve – a tea hullámain utazva.

“Valamiféle finom varázs van a tea ízében, amelytől ellenállhatatlanná és eszményítésre oly alkalmassá válik. […] Nincs meg ebben az ízben sem a bor arroganciája, sem a kávé kemény tudatossága, sem pedig a kakaó negédes ártatlansága.”

Hol olvasható? A könyv Nemes Ágnes fordításában online olvasható! Sőt, online angol eredetije is végiglapozgatható.

A könyvről: két magyar kiadása is van, antikváriumokban elérhetőek. Teakönyv címmel Magyar László András fordításában jelentette meg az Édesvíz Kiadó 1998-ban; Teáskönyv címmel a Terebess kiadó is megjelentette 2003-ban (Nemes Nagy Ágnes fordítása).

3 – Linda Gylard: Nagy teakönyv

A tartalomról: Gyönyörű, szemléletes kivitelezésű könyv. Színes ábrákkal illusztrál mindent: a teák feldolgozási módjait, a tea típusait, a tea ízlelésének tudományát, a tea történetét, a teakeverékek összetételét, a teafőzés régebbi és modernebb módjait, a különféle teaszertartások kellékeit és menetét…

Röviden tárgyalja emellett a teatermő vidékeket is, történetükkel és jellemző teáikkal.

Praktikus útmutatókat kapunk belőle, hogyan készítsük el a különféle igazi teákat (zöld, fekete, fehér, oolong, puer, sárga), de részletesen tárgyalja a gyógynövényes teákat is: a kérgekből, gyökerekből, virágokból, levelekből, gyümölcsökből és magvakból főzhető gyógyteák külön alfejezeteket kaptak.

A végén pedig megtalálhatjuk az elmaradhatatlan receptes részt: itt már csak azt kell eldöntenünk, mit szeretnénk először inni – kis zöld csigát vagy mogyorós-szilvás gyönyört.

“A jeges tea feltalálását Richard Blechyndennek, egy angol teatársaság képviselőjének tulajdonítják, aki az indiai teát reklámozta az 1904-es St. Louis-i világkiállításon. A kiállítás idején elviselhetetlen hőség volt, és az általa kis csészékben kóstolásra kínált forró tea nem igazán vonzotta a látogatókat. Így hát jeget tett a teába, és az azonnal szenzáció lett.”

A könyvről: magyar nyelvű, keménykötésű, 224 oldal, HVG könyvek 2015.

A szerzőről: minősített kanadai tea sommelier, aki divat stylist múltját hátra hagyva lépett a teák világába. A “The Tea Stylist” című oldalával vált világszerte ismertté.

4 – Krisi Smith: World Atlas of Tea

Krisi Smith: World Atlas of Tea (fotó: szeretlekTEA)

A tartalomról: Négy nagy részből áll a könyv, a negyedik a leghosszabb. Az első része a tea alapjairól szól: a tea növény variánsai, termesztése, szedése, feldolgozása, a tea rövid története és a termesztés fenntarthatósága.

Második része a tea elkészítéséről és ivásáról szól: teakészítő eszközök, tea főző alapok, tea vásárlása és tárolása, kóstolása és hatásai az egészségünkre. Harmadik része pedig a teakeverékek készítéséről: itt kiderül, hogyan készül és mitől finom a fűszeres narancsos chai tea vagy a mentás goji bogyós zöld tea.

Utolsó, legnagyobb része a világ különböző területeit mutatja be: hol és milyen teákat termesztenek, készítenek (nem kihagyva az igazi teák mellől például a rooibos-t, amely Afrikában terem és készül), itt-ott receptekkel vagy történeti elemekkel fűszerezve.

“The question is no longer ‘One lump sugar or two?’ but rather ‘What variety of tea would you like to drink today?’ Green, black or even rasberry leaf, perhaps? Would you like your tea served hot with milk, shaken over ice or steamed into a frothy chai latte?”

A szerzőről: A Bird & Blend Tea brit teabolt társtulajdonosa, teakeverékek készítésének szakértője.

A könyvről: Ez egy angol nyelvű könyv, talán a legszebb kivitelezésű mind közül. Kemény-, vászonkötésű, színes képekkel illusztrált kötet. 240 oldal, Octopus Publishing Group, 2016.

Hol kapható? Például a német Amazon-ról és a Bookdepository-ból is megrendelhető. Magyar fordítása egyelőre nincs.

5 – Tea: History, Terroirs, Varieties

Tea: history, terroirs, varieties; (fotó: szeretlekTEA)

A könyvről: A könyv második kiadása 2014-ben, a megjelenése évében elnyerte a Legjobb Teás Könyv címet a World Tea Awards-on. A könyv már csak csillagászati árakon volt elérhető 2019 elején. De 2019 tavaszán szerencsére megjelent a frissített harmadik kiadás. Ami egyébként ismét az öt finalista között van, 2019 júniusában is esélyes a Legjobb Teás Könyv címre.

Angol nyelvű, Firefly Books, puhakötésű, 288 oldal.

“For centuries, tea masters and tea enthusiasts the world over have sought the perfect method for preparing leaf tea. Either as a part of a ritual or simply to obtain the best possible beverage […]”

A tartalomról: Négy nagy részből áll a könyv. Először röviden szól a termesztésről, szedésről, feldolgozásról.

A második rész a legvaskosabb: itt ír a különböző teatermesztő vidékekről és teafajtáikról. A teák gyártásával vagy készítésével kapcsolatos helyi sajátosságokat is bemutatja, egyes speciális teák (pl. az indiai “Darjeeling Thurbo First Flush” fekete tea) történetéről, elkészítési módjáról és ízvilágáról is ír, a főzet színét és a leveleket fotóval mutatja be. A különböző országokból egy-egy rövid interjú formájában teaszakértőket is megszólaltat: hivatásos teakóstolókat, teafarmereket, tea versenyek bíróját vagy éppen egy teapiac menedzserét.

Harmadjára szót ejt a tea készítés és kóstolás tudományáról, a tea és a gasztronómia kapcsolatáról. Nem csak macha latte recepteket olvashatunk itt, hanem például azt is, hogy a makréla vagy gombaleves elkészítése során hogyan és milyen teát használhatunk fűszerként. A teás panna cottáról vagy csokis chai italról, illetve a matcha zselés eperről már ne is ejtsünk szót.

A negyedik részben a többi könyvhöz képest nagy részletességgel, adatokkal, táblázatokkal és kémiai képletekkel alátámasztva ír a tea egészségünkre gyakorolt hatásairól.

A szerzőkről: A kanadai Camellia Sinensis teaház tulajdonosainak könyve, összesen négy szerző áll mögötte.

Hol kapható? A német Amazon-ról és a Bookdepository-ból is rendelhető. Magyar fordítása egyelőre nincs.

+1 ráadás: a Terebess Online teakult című online különlapja

A lap ingyen, online elérhető. Nézz körül a teakult-on!


Szeretnéd megkapni a teás infókat, híreket és érdekességeket a postaládádba? Igen, szeretném!

Olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesítselek az újdonságokról?