Rooibos tea kisokos (és 4 ok, hogy megkóstold, amíg még megteheted)

A rooibos tea (vagy más néven vörös tea) egy herbatea, amely kizárólag Dél-Afrikában terem, népszerűsége pedig rakéta tempóval nő az egész világon. Az elburjánzó kereslet miatt közelmúltját olyan események tarkítják, mint például egy afrikai bennszülöttek által indított, rétestésztaként nyúló jogi vita, és hétmérföldes árugrások.

Olvass tovább, hogy megtudd:

 • miért kapkodják el az emberek a rooibos teát;
 • hogyan kell elkészíteni és milyen ínycsiklandó fogások fűszerezhetőek vele;
 • milyen kedvező élettani hatásai lehetnek;

…és hogy akkor is van remény, ha nem ízlik. Avagy: ismerd meg a zöld rooibos teát!

1. Mi a rooibos? Miért hívják vörös teának?

A rooibos tea a vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) zsenge hajtásaiból készül. Ez az 1-1.5 méter magasra növő cserje kizárólag Dél-Afrikában él meg, azon belül is csak a félig mediterrán, félig sivatagos éghajlatú Cederberg hegység régiójában. A terület bennszülöttei már 300 évvel ezelőtt gyógynövényként használták, és kellemes íze miatt itták is. A száraz, sziklás környék legfőbb mezőgazdasági terméke.

Virágzik a rooibos. (fotó: Winfried Bruenken (Amrum), CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons)

A rooibos vörös bokrot jelent a helyi nyelven – bár maga a bokor zöld, virága pedig napsárga. Jellegzetes vörös színét valójában a feldolgozása során kapja.

Miután a friss hajtásokat és leveleket levágták és apróra feldarabolták, összezúzák és halmokba rakják a rooibos-t. Amíg állni hagyják, lezajlik a fermentáció és vörösre változik a tea színe. Ezek után kiterítik száradni a napra, és hamarosan kész is.

2. Mitől olyan népszerű a rooibos tea?

Rooibos tea (fotó: szeretlekTEA)

Ma a rooibos-t leginkább az alábbi négy tulajdonsága miatt keresik:

 1. A rooibos koffein tartalma nulla, azaz egy herbatea, amely a nap bármely szakában iható;
 2. Természetesen édeskés: kicsit olyan, mint a stevia, azaz cukormentesen is édeskés. Ehhez vaníliás aromák társulnak, illetve sokan mogyorós, fás ízeket is emlegetnek a rooibos kapcsán.
 3. Nem lehet „túláztatni”, sosem lesz keserű;
 4. Gyógyhatásai miatt már a bennszülöttek is fogyasztották – manapság pedig egyre több tudományos vizsgálat próbálja igazolni a benne található antioxidánsok jótékony élettani hatásait. (Ezekről részletesen kicsit lejjebb, a 3. fejezetben)

Bár a világ egyre szomjasabb a rooibos-ra, azonban a helyzet aggasztó: az előrejelzések szerint a kínálat hamarosan már nem fogja tudni követni a keresletet…

Hogyan lett népszerű a rooibos tea, és miért nem tudnak még többet termelni belőle?

A hollandok ízleltek bele először a helyiek kedvelt teájába. 1772-ben Carl Thunberg botanikus figyelte meg, hogyan keresik és gyűjtik be a bennszülöttek a vadon növő rooibos-t. A keletről importált fekete tea ára nagyon magas volt, így kitűnő helyi és olcsó alternatívát jelentett a holland telepeseknek.

A rooibos ismertsége az 1904-es évtől kezdett el igazán nemzetközi szintre emelkedni: ekkor érkezett meg apja afrikai rooibos farmjára a fiatal Benjamin Ginsberg. Beleszeretett a rooibos teába, és ‘hegyi tea’ néven lelkesen dolgozni kezdett az eladások növelésén – immár külföldre is. Az első világháború egész Dél-Afrikában meggátolta a valódi (Camellia sinensis) teák importját Ázsiából, ami jelentősen könnyítette a dolgát.

Nem csak a környéken élő farmerek készleteit vásárolta fel, de küldetésének tekintette, hogy a rooibos feldolgozását hatékonyabbá és jobb minőségűvé is tegye. A gyártásban használt eszközöket modernizálta, és magával a folyamattal is kísérletezett, hogy komplexebb és egyenletesebb ízeket nyerjen a növényből.

Mire a második világháború megérkezett, Benjamin fia, Henry Charles dolgozott azon, hogy a fekete tea hiányt kihasználva tovább növelje a rooibos ismertségét: elérve, hogy immár minden dél-afrikai bolt polcain ott legyen a rooibos. Az ő fia, Bruce pedig 1970-es években Nagy-Britanniával is megismerette a rooibos-t. Cége, a Tick Tock, ma is árulja a rooibos teát Nagy-Britanniában – Bruce lánya, Georgia vezetésével.

A japánok 1984-ben kiáltották ki öregedés gátló teának, népszerűsége azóta ott is folyamatosan emelkedik: 2018-ban minden rekordot megdöntött a Japánba irányuló rooibos tea export mértéke.

Az 1990-es években a rooibos megjelent egy regényben is: Alexander McCall Smith 21 részes krimijében a nyomozónő, Precious Ramoswe, rendszeresen rooibos-t kortyolgat a rejtélyek felgöngyölítése közben. A sorozat nemzetközi siker lett, a megjelenése utáni tizedik évre a legtöbb olvasóját számláló Nagy-Britanniában tízsszeresére, az USÁ-ban ötszörösére nőtt a kereslet a rooibos teára. A sorozat első kötete, az 1. számú Hölgy Detektívügynökség című könyv jelenleg is kapható Magyarországon is.

Ma már évi 15 ezer tonna rooibos teát állítanak elő Afrikában, ami nagyjából 5 milliárd lefőzött bögre rooibost jelent. Az exportra szánt mennyiség több, mint 30 országba oszlik szét.

A növekvő kereslet miatt az elmúlt években is csatlakoztak újabb farmerek a rooibos iparághoz, és vontak termelés alá újabb területeket. Azonban egyrészt az egyre gyakoribb szárazságok komoly gondot jelentenek – a 2018-as év a szárazság és így a rossz termés miatt több, mint 18%-os áremelkedést hozott.

Másrészt a termelésbe bevonható területek száma is korlátozott, a Dél-Afrikai Rooibos Tanács pedig erősen elkötelezett a fenntartható gazdálkodás mellett, illetve fontosnak tartja a GMO mentesség megtartását. Így a következő években is növekvő keresettel és még jobban emelkedő árakkal számolhatunk.

Jó hír a rossz hírben, hogy mindeközben a bennszülöttek ráébredtek, hogy a tradícióikat eltanulva a tea ipar képviselői zsebelik be az egyre duzzadó rooibos profitot – és jogi útra terelték a dolgot. A végül kilenc évig húzódó ügy ítélete 2019-ben sorsfordítóvá vált számukra: azóta a bennszülöttek részesedést kapnak a bevételekből. A történeti adatok vizsgálata után a bíróság arra jutott: a rooibos tea bizony része a dél-afrikai hagyományos tudásnak, és nem az európai bevándorlók találmánya – így a haszonmegosztás indokolt. A kompenzációs egyezmény szerint a feldolgozatlan rooibos árának 1.5%-át kapják meg.

3. A rooibos tea hatásai

Vörös rooibos tea (fotó: szeretlekTEA)

Gyógyhatásait a benne található antioxidánsoknak tulajdonítják, amelyek között a polifenolok vannak túlnyomó többségben. Rengeteg tudományos vizsgálat próbálja bizonyítani ezen antioxidánsok különböző egészségmegőrző hatását, azonban az adatok szerint ezek gyorsan lebomlanak, rosszul szívódnak fel a szervezetünkben.

A rooibos a közvélekedés szerint a szénanáthára, rák és szívbetegségek megelőzésére, emésztési zavarokra jó. Egyesek szerint a csontok egészségére és fejfájásra is jó hatással van.

Rákmegelőző hatását csak kémcsövekben igazolták, emberi fogyasztással kapcsolatos vizsgálatok még nem tudtak érdemi hatást kimutatni. Kettes típusú diabétesz esetén is kimutatták vércukorszint kiegyenlítő és inzulin rezisztencia csökkentő hatását – egyelőre csak egerekben. Ezeknél erősebb bizonyítékokkal még nem sikerült alátámasztani a hatásosságát.

Éppen ezért ne fogyaszd csodaszerként, probléma esetén inkább fordulj orvoshoz!

(A gyógyhatások forrása a WebMD és a Healthline cikkei a rooibos-ról. További források a cikk cégén!)

4. Rooibos tea készítése – recept ötletekkel

Az elkészítése pofonegyszerű:

 1. Vegyél bögrénként egy teáskanál rooibost vagy egy rooibos teafiltert.
 2. Forrázd le a teádat lobogó vízzel. A vízhőmérséklettel nem kell óvatoskodni: a rooibos sosem lesz keserű.
 3. Érdemes legalább 5-8 percig hagyni ázni. Egy tudományos vizsgálat szerint az első öt percben kioldódik a hajtásokból a polifenol tartalom nagy része – azonban nyugodtan áztathatjuk akár 10 percig is, hogy még több antioxidánst kinyerjünk belőle.

Elkészíthetjük még…:

Mivel ízesítheted:

A rooibos tea önmagában is igen élvezetes. Ha viszont szeretnéd változatosabbá tenni, sokféleképp megteheted:

 • Sokan felöntik tejjel, vagy annak különféle vegán változataival: például kókusztejjel, mandulatejjel;
 • Ha a tejet felhabosítod, mielőtt felöntöd vele a rooibos-t, mézzel ízesíted, majd fahéjat szórsz a tetejére, kész is a koffeinmentes rooibos latte! 🙂 Vörös cappuccino-ként is emlegetik: ez a recept egy 2006-os találmány, egyben a világ első tea espresso-ja!
 • Adhatsz hozzá egy kis karamellt, hogy beleolvadjon. Nekem ez a kedvenc kombinációm 🙂
 • A rooibos-hoz jól megy a citrom, a gyömbér vagy a levendula is.
 • Mentával, citrommal vagy lime-mal, és mézzel kiegészítve isteni jegesteaként is!
 • Chai fűszerkeverékkel is igen kedvelt – ha fekete tea helyett rooibos-szal készíted a chai teádat, este is iszogathatod!

Mit készíthetsz még vele:

Mind a vörös, mind a zöld rooibos főzete jól kombinálható smoothie-kkal.

A rooibos forró csokihoz csak olvassz bele egy-két kocka fehér csokoládét egy bögre frissen főzött rooibos teához, öntsd fel tejhabbal és szórd meg a tetejét fahéjjal.

Egy csésze cukrot, egy csésze rooibos teával kombinálva, fahéjjal és vaníliával fűszerezve mennyei rooibos szirupot kaphatsz: csak öt percig kell forralnod az elegyet, amíg besűrűsödik.

A redexpresso oldalán olyan édes recepteket is találunk vele, mint a crème brûlée vagy a panna cotta. Sőt, a rooibos-t főzéshez is használhatjuk. Csirkét, pitéket, lencsés ételeket és salátákat is ízesítnek vele Afrikában. Ha tudsz angolul, az összes édes-, smoothie- és főzőreceptet megtalálod a Dél-afrikai Rooibos Tanács 2018-as rooibos szakácskönyvében!

5. A kistesó: zöld rooibos tea

Vörös és zöld rooibos tea (fotó: szeretlekTEA)

Nagyon sokáig egyeduralkodó volt a tradícionális módon feldolgozott, vörös színű rooibos tea. A zöld rooibos tea variánst 1995-ben fejlesztette ki a Mezőgazdasági Kutatási Tanács (Infruitec) Dél-Afrikában.

A zöld rooibos tea készítésekor ugyanabból a növényből indulnak ki, ám a feldolgozási eljárásból kihagyják a kis halmok rakását. Azaz a szedés és morzsolás után rögtön megszárítják a teát. Így pont az a fermentációs lépés marad ki, amitől mély, vöröses színt kapnának a hajtások.

Külcsínre tehát zöldes marad a vörös tea, és a poharunkban is egy lágyabb, könnyebb, zöldebb ízt kapunk. Ugyanolyan édeskés marad azonban, mint vörös társa – ha tehát a vörös rooibos-t nem kedveled, érdemes kipróbálnod a zöldet is. Az ízkülönbségen túl a zöld rooibos főzetében az antioxidáns szint is magasabb.

Csak arra érdemes figyelned, hogy a zöld rooibos-t 90C-os vízzel ajánlott készíteni.

6. A rooibos tea ellenjavallatai

A két nemzetközi színvonalú orvosi honlap, a Healthline és a WebMD szerint a rooibos általánosságban egy nagy biztonsággal fogyasztható tea.

Azonban egy esetben azt figyelték meg, hogy valaki különösen nagy mennyiségben fogyasztotta (napi 10 csészével egy éven át) – így már májproblémákat okozott.

Továbbá nincsenek szisztematikusan gyűjtött adatok terhes nők rooibos tea fogyasztásáról, így biztonságosabb, ha terhes nők nem fogyasztják.

Te hogyan szoktad ízesíteni a rooibos teád? Hol veszed meg? Írd meg kommentben!

Források: Reuters, The South African Rooibos Council, Cederberg Ridge, Sci Forschen, Benjamin Ginsberg története, World Justice Project

❓ Te is tearajongó vagy? Add meg amail címed, hogy értesíthesselek az ínyencségekről! 🎁 Okés, jöhet! 🎁

Még ázik a teád. Addig olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This