1000 TEA Teaház – Kelet és Nyugat a Váci utcában

1000TEA – a teázó a Váci utca egy belső udvarából nyílik (fotó: szeretlekTEA)

Az 1000TEA teaház azon kevés teaházak egyike, ahol úgy tíz éve is jártam már. De mégsem én vagyok a legrégebbi visszajáró vendég: mint a legújabb magyar teás könyvből kiderül, több, mint húsz éve működik ez a teázó.

Előrebocsátom, hogy az egyetlen kivetnivalóm az vele szemben, ha ezt annak lehet egyáltalán nevezni, hogy a berendezés érzésre mit sem változott a legutóbbi látogatásom óta.

A hely

Ez a hely afféle keverék minden szempontból. Nagyon keleti és nagyon nyugati is egyszerre. Mindjárt az ülőhelyek is többfélék: leülhetek egy világos, egyszerű asztalhoz beszélgetni, vagy hátradőlhetek egy fotelban, vagy leülhetek a földre, párnákra, egy apró asztalkához félhomályban teázni, klubbozni, merengeni.

Végül a fotelt választottam, ahonnan jól megszemlélhettem a párnán ülős helyeket is. Mindjárt olvasnivalót is találtam magamnak a polcon: Kakuzo híres Teakönyvét. Aki barátokkal, ismerősökkel érkezik, ugyanerről a polcról klasszikus társasjátékokat is elővehet a tea mellé.

Egyedül voltam, így inkább csak nézelődtem. Kicsit olyan itt, mint egy kiállításon: a falak és a bútorok telis-tele vannak fotókkal, rajzokkal, különféle tárgyakkal. Még a mosdó is… Tealevelek, teaszedés, porcelán teáskannák, keleti írásjelek, apró lámpák, régi fogas.

A legelbűvölőbb darab mégis az az óriási fa bútor, száz kis fiókkal, kéziratos tea nevekkel, ami a bejáratnál fogad. Mint egy nagy, ódon kincsesláda, aminek talán ma láthatod kinyílni egy-egy fiókját.

Mivel a Váci utcában van, nem csak félhomályban klubbuzó egyetemistákkal, hanem külföldiekkel is rendszeresen megtelik – akik minden jel szerint szintén imádják ezt a helyet.

Egy földön ülős teázás “maradványai” az 1000TEÁban (fotó: szeretlekTEA)

A kiszolgálás

Nem érkeztem konkrét igényekkel, csak ötleteim voltak, milyen típusú teákat nem kóstoltam még. Kedves és alapos segítséget kaptam: kiderült, mi a friss, mi a jó, megnézhettem és megszagolhattam a teákat választás előtt.

Nem sokkal azután, hogy leültem, érkezett a teám is – ezúttal egy kínai zöld teát ittam, ami Zöld hegyi felhők és köd névre hallgatott. Természetesen kaptam hozzá útmutatást is, hogy meddig áztassam a gondosan kimért mennyiségű tealeveleket.

A teafüveket “elvitelre” is lehet kérni – a választáshoz szintén kaptam kedves segítséget.

Tea és könyv (fotó: szeretlekTEA)

A teák

A teák… Hát kérem, ebben a tekintetben is óriási a választék. Szereted a herba teákat és ízesített teákat? Van itt maté, hibiszkusz, citromfű… de többek között van jázminos, rózsás, mentás ízesítésű tea és Earl Grey is.

Ha kipróbálnád az igazi teákat, ízesítés, cukor, tej és miegyéb nélkül – hiszen csodásan sokféle és komplex ízviláguk van ezek nélkül is -, akkor találsz itt friss, első szedésű Darjeeling teát, vagy éppen japán zöld tea különlegességeket is.

A teljes kínálat kínai, tajvani és indiai teák sokaságát fedi le. Az árak szintén változatosak, így garantáltan senki nem jön zavarba a tealap olvasgatásakor.

Itt jártam: 1000TEA, 1056 Budapest, Váci utca 65.

-> Tetszett? Olvass még több budapesti teaházról!


Szeretnéd megkapni a teás infókat, híreket és érdekességeket a postaládádba? Igen, szeretném!

Olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesítselek az újdonságokról?