1000 TEA Teaház – Kelet és Nyugat a Váci utcában

1000TEA – a teázó a Váci utca egy belső udvarából nyílik (fotó: szeretlekTEA)

Az 1000TEA teaház azon kevés teaházak egyike, ahol úgy tíz éve is jártam már. De mégsem én vagyok a legrégebbi visszajáró vendég: mint a legújabb magyar teás könyvből kiderül, több, mint húsz éve működik ez a teázó.

A hely

Az 1000 tea sokszínű: nagyon keleti és nagyon nyugati is egyszerre. Mindjárt az ülőhelyek is többfélék: leülhetek egy világos, egyszerű asztalhoz beszélgetni, vagy hátradőlhetek egy fotelban, vagy leülhetek a földre, párnákra, egy apró asztalkához félhomályban teázni, klubbozni, merengeni.

Végül a fotelt választottam, ahonnan jól megszemlélhettem a párnán ülős helyeket is. Mindjárt olvasnivalót is találtam magamnak a polcon: Kakuzo híres Teakönyvét. Aki barátokkal, ismerősökkel érkezik, ugyanerről a polcról klasszikus társasjátékokat is elővehet a tea mellé.

Egyedül voltam, így inkább csak nézelődtem. Kicsit olyan itt, mint egy kiállításon: a falak és a bútorok telis-tele vannak fotókkal, rajzokkal, különféle tárgyakkal. Még a mosdó is… Tealevelek, teaszedés, porcelán teáskannák, keleti írásjelek, apró lámpák, régi fogas.

A legelbűvölőbb darab mégis az az óriási fa bútor, száz kis fiókkal, kéziratos tea nevekkel, ami a bejáratnál fogad. Mint egy nagy, ódon kincsesláda, aminek ma mégis láthatod kinyílni egy-egy fiókját.

Mivel a Váci utcában van, nem csak félhomályban klubbuzó egyetemistákkal, hanem külföldiekkel is rendszeresen megtelik – akik minden jel szerint szintén imádják ezt a helyet.

Egy földön ülős teázás „maradványai” az 1000TEÁban (fotó: szeretlekTEA)

A kiszolgálás

Nem érkeztem konkrét igényekkel, csak ötleteim voltak, milyen típusú teákat nem kóstoltam még. Kedves és alapos segítséget kaptam: kiderült, mi a friss, mi a jó, megnézhettem és megszagolhattam a teákat választás előtt.

Nem sokkal azután, hogy leültem, érkezett a teám is – ezúttal egy kínai zöld teát ittam, ami Zöld hegyi felhők és köd névre hallgatott. Természetesen kaptam hozzá útmutatást is, hogy meddig áztassam a gondosan kimért mennyiségű tealeveleket.

A teafüveket „elvitelre” is lehet kérni – a választáshoz szintén kaptam kedves segítséget.

Tea és könyv (fotó: szeretlekTEA)

A teák

A teák… Hát kérem, ebben a tekintetben is óriási a választék. Szereted a herba teákat és ízesített teákat? Van itt maté, hibiszkusz, citromfű… de többek között van jázminos, rózsás, mentás ízesítésű tea és Earl Grey is.

Ha kipróbálnád a specialty teákat, ízesítés, cukor, tej és miegyéb nélkül – hiszen csodásan sokféle és komplex ízviláguk van ezek nélkül is -, akkor találsz itt friss, első szedésű Darjeeling teát, vagy éppen japán zöld tea különlegességeket is.

A teljes kínálat kínai, tajvani és indiai teák sokaságát fedi le. Az árak szintén változatosak, így garantáltan senki nem jön zavarba a tealap olvasgatásakor.

Itt jártam: 1000TEA, 1056 Budapest, Váci utca 65.

-> Tetszett? Olvass még több budapesti teaházról!


❓ Te is tearajongó vagy? Add meg amail címed, hogy értesíthesselek az ínyencségekről! 🎁 Okés, jöhet! 🎁

Még ázik a teád. Addig olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This