Csalán tea készítése

Csalán tea készítése - friss csalánlevelek szedése
Csalán tea készítése – friss csalánlevelek szedése

A csalán teának rengeteg pozitív egészségügyi hatása van. Ha szeretnél egy bögre jól elkészített csalánteát inni, itt minden információt megtalálsz ahhoz, hogy el tudd készíteni friss vagy szárított levelekből!

Csalán tea készítése friss csalánból

A friss csalántea készítése a csalán szedésével kezdődik. A csalán szedése nem annyira egyszerű, hiszen bőrrel érintkezve azonnal komolyabb irritációt okoz!

Hogyan kell sérülések nélkül, a legfinomabb csalánleveleket kiválasztva szedni a csalánt? Íme négy tipp Kim Harris szakértőtől:

  1. Mindig a fiatal növényről szedd a leveleket, még virágzás előtt. Az idősebb példányok kesernyések és túl rostosak lehetnek.
  2. A növény felső 10-15 centijét vágd le – ez a legfinomabb, legpuhább része. Ráadásul, ha meghagyod a tövét, az újra ki fog hajtani!
  3. Viselj védő ruházatot! Kesztyű, hosszúujjú póló és hosszú nadrág is legyen rajtad. Ezek megvédenek a csípéstől.
  4. Ne forgalmas utak mellett, vagy egyéb szennyezett területeken szedd a csalánt!

Elkészítése:

  1. A friss leveleket mosd meg! Rajta hagyhatod őket a szárukon, azzal együtt is készítheted a teát.
  2. Egy bögre csalánhoz kb két bögre vízre lesz szükséged. Forrald fel.
  3. Öntsd le a leveleket forró vízzel. Vagy ha erősebb teát szeretnéd, forrald a leveleket a vízben 10 percig.

Kész! A megfőtt levelek már nem csípnek!

Csalán tea készítése – filterből vagy szárított levelekből

A szárított levelek már nem csípnek, csak kisebb vagy semmilyen bőr irritációt nem okoznak. Mindenesetre jobb kesztyűvel nyúlni hozzájuk.

Elkészítés:

  1. Egy bögre vízhez tégy fél bögre szárított csalán levelet vagy egy teafiltert.
  2. Önts rá forró vizet és hagyd állni 10 percig.

Kész! A megfőtt levelek már nem csípnek.

Szeretnéd megkapni a teás infókat, híreket és érdekességeket a postaládádba? Kattints ide a feliratkozáshoz!

Olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ne maradj le!

Kérd a teás érdekességeket és infókat a postaládádba!