Mennyi a fekete tea koffein tartalma? – tények és tévhitek

fekete tea koffein tartalma
(fotó: freepik)
Hirdetés

Ha sok koffeint iszol kávé vagy energiaitalok formájában, felmerülhet benned, hogy “túladagolod”. Ha rosszul alszol, szorongsz, sokat idegeskedsz, gyorsan ver a szíved, fáj a gyomrod, akkor előfordulhat, hogy a túl sok koffein áll a háttérben.

Megfordult már a fejedben, hogy fekete teára cseréled a kávédat, hogy csökkentsd a koffein beviteled? A koffein kellemetlen hatásainak megjelenéséhez körülbelül 500-600 mg koffeint kell elfogyasztani – arra voltam kíváncsi, vajon fekete tea ivással könnyebb-e ezen érték alatt maradni!

(A források megjelölését a szövegben és a cikk végén találod!)

Tény : a fekete teában van koffein

A fekete tea a teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készül, amely tartalmaz koffeint. A tealevelek feldolgozása során nem történik jelentős változás annak koffein tartalmában.

Amikor a teát leforrázzuk, a tealevél koffein tartalma fokozatosan kioldódik a bögrénkbe. A fekete tea koffeintartalma így lesz kb 45-55 mg bögrénként.

A népszerű fekete tea márkák közül egyedül a Lipton ismerteti a teái koffeintartalmát. A klasszikus Lipton fekete teából egy bögre kb 55 mg koffeint tartalmaz.

Tévhit: a fekete teának a legmagasabb a koffein tartalma a teák közül

Egy tanulmány kimutatta, hogy teljesen mindegy, milyen teáról van szó. A teacserjéből készített összes teafajta (fekete vagy vörös tea, oolong, zöld tea, fehér tea, puerh) ugyanannyi koffeint tartalmaz.

Azonban a fekete tea javasolt áztatási ideje hosszabb, mint például a zöld teáé. A hosszabb áztatási idő pedig több koffeint jelent majd a bögrénkben.

Így lehetséges az, hogy bár a zöld és a fekete tea leveleiben ugyanannyi koffein van, a zöld teánkat kevésbé érezzük élénkítő hatásúnak, mint a feketét!

Egy két decis bögrében így alakul a fekete tea koffein tartalma az áztatási idő függvényében:

Fekete tea áztatási idejeKoffein tartalom
1 perc26 – 39 mg
3 perc36 – 48 mg
5 perc44 – 51 mg

Tény: a tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé

Egy átlagos bögre kávé 95 mg, egy jó sokáig áztatott tea bögréje 51 mg körüli koffeint tartalmaz. Így általánosságban elmondhatjuk, hogy a tea kevesebb koffeint tartalmaz.

Azonban az “egy bögre kávé” koffeintartalma nagyon változékony. Az átlagos 95 mg a 70-140 mg közötti ingadozást is mutathat. Ha nem klasszikus módon főzzük a kávét, hanem instant kávét veszünk, annak 30-90 mg között mozog a koffein tartalma. A koffeinmentes kávék pedig 0-7 mg között szintén tartalmazhatnak egy kis koffeint.

Így egy kis csésze klasszikus vagy koffeinmentes kávéval vélhetően ugyanannyi vagy kevesebb koffeint is elfogyaszthatunk, mintha meginnánk egy közepes vagy erős teát. Így ezt a tényt inkább kezeljük óvatosan 🙂

ital1 bögre ital koffein tartalma
5 percig áztatott, “erős” tea44 – 51 mg
klasszikus, főzött kávé70 – 140 mg
instant kávé30 – 90 mg
koffeinmentes kávé0 – 7 mg

Tévhit: a koffeinmentes fekete tea nem tartalmaz koffeint

A “koffeinmentes” fekete tea is tartalmaz koffeint. Ez kb 1-10 mg bögrénként, ami már szinte elhanyagolható hatású.

Ha mégis teljes mértékben koffeinmentes teát innál, ne igyál semmilyen, a teacserje leveléből származó teát (fekete vagy vörös tea, fehér tea, oolong tea, zöld tea, puerh), inkább az alábbi listából válogass!

A 100%-ban koffeinmentes teák közé tartoznak a

készült teák.

-> Érdekel a fekete tea? Olvass tovább a fekete teás cikkek között!

(Források: a koffein hatása – Medical News Today; teák koffein tartalma – JM Chin: Caffeine Content of Brewed Teas; kávék koffein tartalma – Healthline)


Szeretnéd megkapni a teás infókat, híreket és érdekességeket a postaládádba? Igen, szeretném!

Olvasd el ezeket is:

1 hozzászólás

  1. 2019. 02. 05.

    […] jegestea és a chai tea is tealevelekből készül, így koffeint tartalmaz. Ha szereted a Yogi teát, vagy egyszerűen csak kipróbálnál egy fűszeres, de koffeinmentes […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesítselek az újdonságokról?